FUNDUSZ REMONTOWY SOS WIOSEK DZIECIĘCYCH

Pomoc finansowa dla usamodzielniających się wychowanków SOS Wiosek Dziecięcych oraz podopiecznych Domów Młodzieży SOS przeznaczona na remonty i wyposażenie mieszkań oraz dopłaty do ich wykupu. Stabilne warunki mieszkaniowe na start w dorosłość to jedna z najważniejszych potrzeb wychowanków Stowarzyszenia. Wsparcie, które otrzymują, przekłada się bezpośrednio na ich poczucie bezpieczeństwa i niezależności.

Beneficjenci, wytypowani do programu przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce, otrzymują od Fundacji dofinansowanie w wysokości 30 000 PLN na osobę, a resztę środków na remonty i wykup mieszkań pokrywają z własnych oszczędności zgromadzonych przez Stowarzyszenie na indywidualnych kontach wychowanków. W znajdowaniu i zakupie odpowiednich lokali wspierają podopiecznych wychowawcy SOS.

Dzięki pomocy Fundacji Drzewo i Jutro oraz wkładom własnym młodzieży, w poszczególnych latach w ramach projektu zrealizowano:

•    W 2019 roku Fundacja sfinansowała 5 remontów, z czego 2 odbyły się w 2019 roku, a pozostałe 3 odbędą się w 2020 roku.

•    W 2018 roku 5 beneficjentów wyremontowało mieszkanie, 2 osoby (rodzeństwo) zaadoptowały dom otrzymany w spadku do warunków mieszkalnych, a 3 osoby (w tym także jedno rodzeństwo) zakupiły mieszkania na własność.

•    W 2017 roku łącznie 12 beneficjentów przeznaczyło środki na remonty 4 lokali otrzymanych z zasobów miasta oraz na dopłaty do zakupu 4 mieszkań. 1 osoba nadbudowała dom.

•    W 2016 roku 10 osób otrzymało środki na remont i wyposażenie, a 3 osoby wykupiły mieszkania na własność.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce jpg

Pomoc w usamodzielnieniu się wychowanków poprzez zapewnienie stabilnych warunków mieszkaniowych.

4 lata – od 2016 do 2019 roku.

Młodzież biorąca udział w programie to podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Koszalinie, Domu Młodzieży SOS w Lublinie, Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Kraśniku oraz z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Siedlcach.

2019 rok – 2 osoby

2018 rok – 10 osób