FUNDUSZ REMONTOWY SOS WIOSEK DZIECIĘCYCH

Pomoc finansowa dla usamodzielniających się wychowanków SOS Wiosek Dziecięcych oraz podopiecznych Domów Młodzieży SOS, przeznaczona na remonty i wyposażenie mieszkań oraz dopłaty do ich zakupu. Stabilne warunki mieszkaniowe to jedna z najważniejszych potrzeb wchodzących w dorosłość wychowanków Stowarzyszenia. Wsparcie, które otrzymują, wpływa na wzrost ich poczucia bezpieczeństwa i niezależności, dzięki czemu mogą skupić się na edukacji, znalezieniu pracy czy założeniu rodziny.

Młodzi ludzie zgłoszeni do programu przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce otrzymują od Fundacji dofinansowanie w wysokości 30 000 zł na osobę, a resztę środków na remont lub zakup mieszkań pokrywają z oszczędności zgromadzonych przez Stowarzyszenie na indywidualnych kontach wychowanków. W procesie pozyskiwania mieszkania lub przeprowadzania remontu podopieczni Stowarzyszenia otrzymują wsparcie wychowawców SOS, którzy pomagają w kwestiach formalnych oraz monitorują przebieg prac.

Dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Drzewo i Jutro w ramach projektu:
•    W latach 2019-2020 4 podopiecznych przeprowadziło remont mieszkania, a 1 osoba zgromadziła środki na wkład własny do zakupu mieszkania.
•    W 2018 roku 5 beneficjentów wyremontowało mieszkanie, 2 osoby (rodzeństwo) zaadoptowały dom otrzymany w spadku do warunków mieszkalnych, a 3 osoby (w tym także jedno rodzeństwo) zakupiły mieszkania na własność.
•    W 2017 roku łącznie 12 beneficjentów przeznaczyło środki na remonty 4 lokali otrzymanych z zasobów miasta, dopłaty do zakupu 4 mieszkań oraz nadbudowę 1 domu.
•    W 2016 roku 10 osób otrzymało środki na remont i wyposażenie mieszkania, a 3 osoby wykupiły mieszkania na własność.
W sumie, w latach 2016-2020 40 wychowanków Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce otrzymało wsparcie w ramach Programu Funduszu Remontowego.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce jpg

Pomoc w usamodzielnieniu się młodzieży – podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce poprzez zapewnienie odpowiednich warunków mieszkaniowych.

5 lat – od 2016 do 2020 roku.

Młodzież biorąca udział w programie to podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Koszalinie, Domu Młodzieży SOS w Lublinie, Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Kraśniku oraz z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej SOS w Siedlcach.

2019/20 rok – 5 osób
2018 rok – 10 osób