PROGRAM "WEHIKUŁ USAMODZIELNIENIA" FUNDACJI ROBINSON CRUSOE

Dla młodzieży opuszczającej instytucje opieki zastępczej czas usamodzielnienia i wchodzenia w dorosłe życie jest dużym wyzwaniem. Podopieczni potrzebują wielowymiarowego wsparcia w procesie przygotowania się do opuszczenia placówki i rozpoczęcia samodzielnego życia. Fundacja Robinson Crusoe (FRC) poprzez swoje programy stara się zapewnić kompleksową pomoc młodzieży z pieczy zastępczej na drodze do dorosłości.

„Wehikuł Usamodzielnienia” to autorski program tej Fundacji działający w kilkunastu miastach w Polsce. Wehikuły to lokalne grupy usamodzielnienia liczące około 15 osób, w ramach których młodzież spotyka się co dwa tygodnie i uczestniczy w warsztatach, grach i szkoleniach przygotowujących do samodzielnego życia. Zajęcia prowadzone są przez doświadczoną kadrę mentorów przeszkolonych przez Fundację Robinson Crusoe, pozostających pod stałą opieką superwizora. Spotkania uczą młodzież, jak radzić sobie w świecie dorosłych, a więc m.in. jak dobrze komunikować się z otoczeniem, dbać o trwałe więzi międzyludzkie, współpracować w zespole, stawiać sobie cele w życiu i dobrze planować swój czas, a także od strony praktycznej – jak zarządzać domowym budżetem, przestrzegać prawa, załatwiać sprawy w urzędach, poruszać się na rynku pracy czy dbać o zdrowie.

Dodatkowo, uczestnicy Wehikułów mogą zrealizować „Kontrakt Robinsona” (więcej o tym wspieranym przez nas programie przeczytasz tutaj), odbyć staż zawodowy we współpracujących z FRC firmach oraz wziąć udział w Letnich i Zimowych Warsztatach Robinsona (12- lub 7-dniowych wyjazdach rekreacyjno-praktycznych, wspomagających naukę samodzielności).

Więcej informacji o Wehikule Usamodzielnienia i innych programach Fundacji Robinson Crusoe można znaleźć na stronie www.fundacjarobinson.org.pl

W roku szkolnym 2018/2019 Fundacja Drzewo i Jutro (FDJ) sfinansowała działanie Wehikułu Usamodzielnienia w Sieradzu oraz wsparła finansowo Letnie Warsztaty Robinsona 2018. W 2020 roku FDJ wspierać będzie nadal Wehikuł w Sieradzu, przekształcony w Grupę Usamodzielnienia oraz Wehikuł Usamodzielnienia w Poznaniu.

Fundacja Robinson Crusoe

Pomoc dorastającej młodzieży z pieczy zastępczej w zdobyciu wiedzy i umiejętności potrzebnych w dorosłym życiu. Wsparcie procesu usamodzielnienia poprzez indywidualne podejście do nastolatków i otoczenie ich opieką doświadczonych mentorów.

Od sierpnia 2018 do grudnia 2020 roku.

Podopieczni Fundacji Robinson Crusoe – młodzież w wieku 16-21 lat:

Rok szkolny 2019/2020:

•  6 uczestników Grupy Usamodzielnienia w Sieradzu;
•  18 uczestników Wehikułu Usamodzielnienia w Poznaniu.

Rok szkolny 2018/2019:
•  15 uczestników Wehikułu Usamodzielnienia w Sieradzu;
•  44 uczestników Letnich Warsztatów Robinsona.

Rok szkolny 2019/2020:
•    Grupa Usamodzielnienia w Sieradzu – 20 515 PLN