PROJEKT „OBCY? ZBLIŻENIA” – DZIAŁANIA NA RZECZ RODZIN UCHODŹCZYCH W OŚRODKU DLA CUDZOZIEMCÓW W ŁUKOWIE

Wsparcie finansowe projektu „OBCY? Zbliżenia” realizowanego przez Stowarzyszenie „Dla Ziemi”, które prowadzi działania na rzecz osób przebywających w Ośrodku dla Cudzoziemców w Łukowie na Lubelszczyźnie.

Program „OBCY? Zbliżenia”, realizowany od 2009 roku, jest autorskim projektem Stowarzyszenia dla Ziemi skupiającym się na działaniach edukacyjnych, integracyjnych i aktywizujących dla rodzin, które przebywają w Ośrodku dla Cudzoziemców w Łukowie.  W placówce przebywa grupa około 80 dzieci i 40 osób dorosłych, głównie pochodzących z Czeczenii. Fundacja Drzewo i Jutro wspiera finansowo to działanie od 2019 roku.

W ramach programu mieszkańcy ośrodka mogą skorzystać nieodpłatnie z różnorodnych form wsparcia:  zajęć edukacyjnych i artystycznych dla dzieci,  pomocy psychologicznej, warsztatów w pracowni artystyczno-rzemieślniczej dla kobiet oraz rodzinnych wyjazdów wakacyjnych.

Specyfiką zajęć edukacyjnych prowadzonych przez Stowarzyszenie jest łączenie ich z aktywnościami artystycznymi, takimi jak zajęcia teatralne, muzyczne i plastyczne. Taka forma zajęć pozwala na rozwijanie możliwości edukacyjnych dzieci, poprzez angażowanie ich w atrakcyjne i ciekawe działania. W ramach zajęć dzieci uczą się języka polskiego, otrzymują wsparcie w odrabianiu lekcji, poznają polską kulturę i tradycję oraz odkrywają swoje talenty i zainteresowania.

W Ośrodku przebywają osoby, które doświadczyły traumy uchodźctwa, a często również przemocy. Wparcie psychologiczne udzielane jest przez specjalistów posiadających odpowiednie kompetencje językowe i doświadczenie w pracy z uchodźcami. Typ wsparcia dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb i może mieć formę terapii długoterminowej, jednorazowej porady, odpowiedzi na kryzysową sytuację, czy pracy nad kompetencjami rodzicielskimi. Psycholodzy udzielają pomocy zarówno dorosłym, jak i dzieciom, mając na uwadze potrzebę systemowego wsparcia rodziny.

Warsztaty dla kobiet organizowane są w pracowni artystyczno-rzemieślniczej, którą Stowarzyszenie „Dla Ziemi” otworzyło w Ośrodku w Łukowie w 2018 roku. Zajęcia, prowadzone przez artystów i rzemieślników z całej Polski, pozwalają uchodźczyniom zdobyć umiejętności  sprzyjające ich aktywizacji społecznej i zawodowej. Mieszkanki Ośrodka tworzą w pracowni notatniki, serwety, uczą się haftu i krawiectwa. Ponadto, odpowiadając na potrzeby związane z pandemią, wiosną 2020 roku uchodźczynie szyły maseczki ochronne dla pracowników lokalnego oddziału PCK.

Uzupełnieniem działań w projekcie jest organizacja wyjazdów wakacyjnych i wycieczek, które pozwalają nie tylko na wypoczynek i poznawanie rzeczywistości poza Ośrodkiem, ale również wzmacniają więzi rodzinne.

Wszystkie działania kontynuowane są w trakcie pandemii – Stowarzyszenie na bieżąco dostosowuje swoje działania do  dynamicznie zmieniającej się sytuacji. Obecnie główne wysiłki skupiają się na wsparciu dzieci w edukacji zdalnej (udzielaniu korepetycji, pomocy w odrabianiu prac domowych, wsparciu technicznym, zapewnieniu odpowiedniego sprzętu) oraz pomocy rodzicom w kontaktach ze szkołami.

Stowarzyszenie „Dla Ziemi”

Wzmocnienie kompetencji społecznych i edukacyjnych dzieci z rodzin uchodźczych oraz rozwijanie kompetencji rodzicielskich i potencjału zawodowego kobiet.

Od 1 października 2019 do 31 marca 2021 roku.

Dzieci (około 80 osób) oraz dorośli (około 40 osób) przebywający w Ośrodku dla Cudzoziemców w Łukowie, w większości pochodzący z Czeczenii.

Od 1 kwietnia 2020 do 31 marca 2021 roku – 40 000,00 PLN
Od 1 października 2019 do 31 marca 2020 roku – 20 000,00 PLN