TELEFON ZAUFANIA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY FDDS

Fundacja Drzewo i Jutro od 2017 roku wspiera finansowo działanie Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111, prowadzonego przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę.

Infolinia jest obsługiwana przez wykwalifikowanych konsultantów oraz wolontariuszy, przygotowanych do rozmowy z młodymi ludźmi o ich problemach i udzielania porad w sytuacjach kryzysowych. Zakres działania Telefonu Zaufania obejmuje również podejmowanie interwencji – wraz z odpowiednimi służbami – w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia kontaktujących się osób.

Młodym ludziom niekiedy trudno dzielić się swoimi przeżyciami z osobami z najbliższego otoczenia. Często nie mają wokół siebie dorosłych, którzy wzbudzają zaufanie i okazują wspierającą postawę. W takich sytuacjach dzieci i młodzież czują się osamotnieni i bezradni, niejednokrotnie poszukują pomocy poza domem. Telefon Zaufania odpowiada na taką potrzebę anonimowego i bezpłatnego kontaktu, a statystyki dotyczące ilości i rodzaju zgłoszeń wskazują na stały wzrost zapotrzebowania na tę formę wsparcia.

Od początku funkcjonowania infolinii w roku 2008 zarejestrowano ponad 1,3 miliona połączeń telefonicznych i 76,5 tys. wiadomości online od dzieci i młodzieży, podjęto również niemal 2,5 tys. interwencji w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia. W samym 2020 roku odebrano 61 625 połączeń telefonicznych oraz 12 525 wiadomości online. Podjęto również 747 interwencji (o 231 więcej w stosunku do roku 2019).

Od marca 2020 roku Telefon Zaufania funkcjonuje całodobowo, przez siedem dni w tygodniu. W ramach przekazanych przez nas środków finansowane jest działanie 5 stanowisk konsultanckich w czasie, kiedy rejestruje się najwięcej prób połączeń (godz. 12:00 – 20:00) oraz 2-3 stanowisk w pozostałych godzinach pracy infolinii.

Telefon Zaufania okazał się bardzo potrzebną formą wsparcia w 2020 roku, podczas izolacji spowodowanej pandemią. Zespołowi udało się dostosować do nowych okoliczności i utrzymać ciągłość pracy infolinii. W czasie pandemii obniżenie nastroju lub depresja u dzieci i młodzieży stanowią szczególnie poważny problem, ze względu na ograniczony lub utrudniony dostęp do pomocy specjalistycznej. Dane przytaczane przez zespół Telefonu Zaufania mogą świadczyć o tym, że sytuacja psychologiczna części dzieci pogorszyła się w czasie pandemii. W trakcie pierwszych miesięcy jej trwania, czyli w marcu i kwietniu, odnotowano prawie dwukrotny wzrost liczby interwencji ratujących zdrowie lub życie, w porównaniu z tym samym okresem w 2019 roku (w marcu podjęto ich 80, co stanowi największą miesięczną liczbę od początku działalności Telefonu Zaufania). W tym czasie najczęściej zgłaszane trudności dotyczyły zdrowia psychicznego i psychospołecznego: niepokoju, którego doświadczają dzieci w związku z obawą o zdrowie swoje i bliskich osób, napięcia wynikającego z natłoku negatywnych informacji oraz obniżenia nastroju spowodowanego ograniczeniami w pandemii. Młode osoby często opowiadały również o konfliktach z członkami rodziny oraz trudnościach w podtrzymywaniu kontaktu z rówieśnikami. W trakcie trwania epidemii forma kontaktu online stała się bardziej popularna, co wielokrotnie uzasadniano brakiem warunków do spokojnej i dyskretnej rozmowy o swoich trudnościach.

Fundacja Drzewo i Jutro, poza wsparciem codziennego funkcjonowania Telefonu Zaufania, dofinansowuje również rozwój zawodowy konsultantów – w 2019 roku przekazała środki w kwocie 8 240,00 zł na szkolenie mindfulness, a w 2020 roku na kurs I stopnia Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach, którego koszt wynosi 18 000 zł.

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę

Pomoc dzieciom i młodzieży w trudnej sytuacji życiowej i w sytuacjach kryzysowych oraz przeciwdziałanie problemom społecznym (przemoc w rodzinie i grupie rówieśniczej, uzależnienia).

Od sierpnia 2017 roku do lutego 2022 roku.

Dzieci i młodzież korzystający z telefonicznych i internetowych porad specjalistów z Telefonu Zaufania.

Koszt Projektu

Od stycznia do grudnia 2020 roku – 400 000 PLN