WAKACJE SOS WIOSEK DZIECIĘCYCH

Od 2016 roku Fundacja Drzewo i Jutro finansuje letni wypoczynek podopiecznych Stowarzyszenia SOS: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych i Domów Czasowego Pobytu oraz młodzieży z Młodzieżowych Wspólnot Mieszkaniowych i Domów Młodzieży.

Dzieciom wakacyjne wyjazdy umożliwiają odpoczynek i beztroską zabawę, której w dzieciństwie nikomu nie powinno zabraknąć. Młodzież wyjeżdżająca na wakacje może rozwijać swoje pasje i zainteresowania, podejmować nowe wyzwania, a przy tym świetnie się bawić. Wybór miejsca i rodzaju wypoczynku jest szeroki, więc każdy uczestnik może znaleźć coś dla siebie. Finansujemy organizację wyjazdów indywidualnych, rodzinnych i grupowych; o charakterze wypoczynkowym, krajoznawczym, terapeutycznym i sportowym.

W trudnym czasie pandemii 2021 udało się zorganizować bezpieczne wakacje w sierpniu i wrześniu dla 159 uczestników oraz ich 32 opiekunów. Podopieczni – ze swoimi opiekunami lub samodzielnie – uczestniczyli w wyjazdach wypoczynkowych w różnych zakątkach Polski: nad morzem (Międzywodzie, Mielno, Rowy), nad jeziorem (różne miejscowości na Pojezierzu Mazurskim), w górach (Bieszczady, Góry Świętokrzyskie) oraz w dużych miastach (Lublin, Warszawa, Wrocław, Szczecin). W ramach wyjazdów zapewniono dużo atrakcji w bliskości natury, m.in. ogniska, spływy pontonowe, rejsy statkiem, wędkowanie, wyjścia na kąpieliska, wycieczki górskie i wyprawy off-road. Podczas wizyt w miastach uczestnicy odwiedzali muzea (np. Muzeum Powstania Warszawskiego), ZOO, aquaparki (m.in. największy w Europie zadaszony park Suntago), wesołe miasteczka (np. Energylandia) i parki trampolin.

Trzy młode osoby zdecydowały się na wyjazd zagraniczny – do Grecji. Podczas pobytu zażywały wodnych i słonecznych kąpieli, zwiedzały Thessaloniki, odbyły rejs statkiem na Wyspę Skiatos. Uczestnicy zwiedzili także Ateny, poznając historię i zabytki miasta.

Wszystkie wyjazdy zapewniały kontakt z naturą oraz możliwość przebywania z rówieśnikami, nawiązywania nowych znajomości i przyjaźni, a także wzmacniania więzi z dorosłymi. Uczyły też samodzielności i odpowiedzialności za siebie oraz umożliwiły odkrywanie nowych miejsc i poszerzenie wiedzy o świecie. Z relacji opiekunów wiemy, że dzieci i młodzież wróciła z wakacji bardzo zadowolona :) Mamy nadzieję, że wspomnienia wakacyjnych przygód będą towarzyszyły podopiecznym Stowarzyszenia SOS przez długi czas.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce jpg

Od 2016 do 2021 roku.

Podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych w Karlinie, Biłgoraju i Kraśniku oraz Domu Czasowego Pobytu w Ustroniu i Biłgoraju, a także młodzież z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej w Siedlcach i Domu Młodzieży w Lublinie.

Lokalizacja

Bieszczady, Góry Świętokrzyskie, Mazury, miejscowości nadmorskie i inne lokalizacje w Polsce (m.in. Wrocław, Warszawa, Szczecin, Lublin).

2021 rok – 118 210 PLN
2020 rok – 211 668 PLN