WAKACJE SOS WIOSEK DZIECIĘCYCH

Od 2016 roku Fundacja Drzewo i Jutro finansuje letni wypoczynek podopiecznych Stowarzyszenia SOS: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych i młodzieży z Młodzieżowych Wspólnot Mieszkaniowych, Programów dla Młodzieży oraz Domów Czasowego Pobytu.

Dzieciom wakacyjne wyjazdy umożliwiają odpoczynek i beztroską zabawę, której w dzieciństwie nikomu nie powinno zabraknąć. Młodzież wyjeżdżająca na wakacje może rozwijać swoje pasje i zainteresowania, podejmować nowe wyzwania, a przy tym świetnie się bawić. Wybór miejsca i rodzaju wypoczynku jest szeroki, więc każdy uczestnik może znaleźć coś dla siebie. Finansujemy organizację wyjazdów indywidualnych, rodzinnych i grupowych; o charakterze wypoczynkowym, krajoznawczym, terapeutycznym i sportowym.

W tym roku, z uwagi na pandemię Covid-19, organizacja wyjazdów wakacyjnych była dużym wyzwaniem. Jednocześnie, okres pandemii oraz związany z nią stres sprawiły, że możliwość zmiany otoczenia, kontaktu z naturą i rówieśnikami oraz zdobycia nowych doświadczeń były wyjątkowo istotne i potrzebne. Dzięki determinacji i wytrwałości kadry SOS Wiosek Dziecięcych w poszukiwaniu alternatywnych, zapewniających bezpieczeństwo form wypoczynku, udało się zorganizować w okresie lipiec-wrzesień 2020 roku 59 wyjazdów dla 175 uczestników. Podopieczni – ze swoimi opiekunami lub samodzielnie – uczestniczyli w wyjazdach wypoczynkowych (w Krasnobrodzie, Tomaszowie Lubelskim, Jastrzębiej Górze, Świnoujściu, Lesku, Murzasichle), w ramach, których zapewniano im mi.in. zajęcia survivalowe, gry zespołowe, spływy kajakowe i wyjścia na kąpieliska. Podczas takich pobytów odwiedzali również okoliczne miasta i korzystali z różnych atrakcji (np. ZOO, park dinozaurów, park wodny, park linowy).

Dla dzieci preferujących obozy sportowe w 2020 roku zorganizowany został m.in. obóz jeździecki, z noclegiem na terenie stadniny. Podczas obozu dzieci miały okazję doskonalić swoje umiejętności jazdy konnej pod okiem instruktora. Ponadto angażowały się w codzienne obowiązki związane z opieką nad końmi. Kilkoro chłopców pojechało na obóz piłkarski do Ustki i Rewalu. Podczas wyjazdu uczestniczyli w treningach oraz turniejach piłki nożnej. Aktywny wypoczynek wybrali również uczestnicy rajdu rowerowego po Górach Świętokrzyskich. Młodzież poza jazdą na rowerze zwiedzała pałac w Kurozwękach, średniowieczny zamek w Szydłowie, kamieniołomy, jaskinie, zabytkowe kościoły i synagogę.

Niektórzy wychowankowie, poza wypoczynkiem i rekreacją, potrzebują dodatkowych form wsparcia – dla nich zorganizowane zostały wyjazdy terapeutyczne. W 2020 roku był to turnus rehabilitacyjny w Jastrzębiej Górze dla dziecka ze specjalnymi potrzebami zdrowotnymi oraz wyjazd na kolonie socjoterapeutyczne w Siemianach.

Wszystkie wyjazdy zapewniały kontakt z naturą oraz możliwość przebywania z rówieśnikami, nawiązywania nowych znajomości i przyjaźni, a także wzmacniania więzi z dorosłymi. Uczyły też samodzielności i odpowiedzialności za siebie oraz umożliwiły odkrywanie nowych miejsc i poszerzenie wiedzy o świecie. Mamy nadzieje, ze wspomnienia wakacyjnych przygód będą towarzyszyły podopiecznym Stowarzyszenia SOS przez długi czas.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce jpg

Od 2016 do 2020 roku.

Podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych w Karlinie, Biłgoraju, Kraśniku i Siedlcach oraz z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Karlinie, a także młodzież z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej w Siedlcach i Koszalinie, Domu Młodzieży w Lublinie oraz z Domów Czasowego Pobytu w Ustroniu i Biłgoraju.

Lokalizacja

Tatry, Bieszczady, Góry Świętokrzyskie, Mazury, miejscowości nadmorskie (Jastrzębia Góra, Kołobrzeg) i inne lokalizacje w Polsce.

2020 rok – 211 668 PLN
2019 rok – 266 200 PLN