WSPARCIE EDUKACYJNE DZIECI UCHODŹCZYCH

Wspieramy realizację korepetycji dla dzieci z rodzin cudzoziemskich, uczęszczających do warszawskich szkół. Zajęcia prowadzone są przez przeszkolonych wolontariuszy i obejmują pomoc w odrabianiu prac domowych, nadrabianiu zaległości edukacyjnych oraz naukę języka polskiego. Korepetycje odbywają się dwa razy w tygodniu i trwają 1,5 godziny. Prowadzone są indywidualnie, najczęściej w domu ucznia, co umożliwia wolontariuszom nawiązanie relacji z całą rodziną. Wolontariusze wspierają także rodziców w wypełnianiu obowiązków związanych z edukacją dzieci, co okazało się szczególnie istotne w czasie nauki zdalnej, podczas pandemii COVID- 19. W tym czasie korepetycje przybrały formę online.

W 2020 roku wsparcie w nauce i przygotowaniu warunków do samodzielnej nauki uzyska 80 dzieci. W ramach trwającego projektu finansujemy rekrutację około 60 wolontariuszy, a także kierowane do nich szkolenia oraz superwizje, które pomagają utrzymać odpowiednią jakość udzielanej pomocy.

Fundacja Polska Gościnność

Udzielenie pomocy dydaktycznej dzieciom z rodzin cudzoziemskich oraz wsparcie ich rodziców w wypełnianiu obowiązków wynikających z procesu edukacji.

Od grudnia 2019 do końca lipca 2021.

Dzieci objęte obowiązkiem szkolnym, pochodzące z rodzin, którym przyznano ochronę (status uchodźcy, ochronę uzupełniającą), pobyt humanitarny lub ubiegające się o azyl, a także ich rodzice zamieszkujący w Warszawie i okolicach.

Od grudnia 2019 roku do końca czerwca 2020 roku – 19 580 PLN
Od sierpnia 2020 roku do końca lipca 2021 – 40 000 PLN