WSPARCIE PROGRAMU UMACNIANIA RODZINY SOS WIOSEK DZIECIĘCYCH W BIŁGORAJU

Program Umacniania Rodziny (PUR) prowadzony jest przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w różnych regionach Polski (województwo zachodniopomorskie, mazowieckie i lubelskie) od dwunastu lat. Biłgoraj jest drugim, po Koszalinie, miastem, w którym funkcjonowanie Programu współfinansuje Fundacja Drzewo i Jutro.

Program Umacniania Rodziny jest dedykowany rodzinom zmagającym się z problemami społeczno-psychologicznymi: bezrobociem, ubóstwem, uzależnieniami, samotnym rodzicielstwem, zaburzeniami psychicznymi, przemocą w rodzinie oraz niewydolnością wychowawczą, które często są powielane z pokolenia na pokolenie. Większość rodzin (58,7%) trafia do Programu ze względu na niski poziom umiejętności rodzicielskich, który może skutkować odseparowaniem dziecka od rodziców. Zespół Programu, po rozpoznaniu potrzeb rodziny, przygotowuje dla niej plan rozwoju, w którym wskazuje zarówno jej mocne strony jak i obszary wymagające wsparcia. Pomoc ma charakter długofalowy (średni czas udziału w Programie wynosi od 3 do 5 lat) i opiera się na stopniowym rozwijaniu potencjału danej rodziny, przy jednoczesnym wsparciu w sytuacjach trudnych czy kryzysowych (np. pomoc w uzyskaniu mieszkania socjalnego, wsparcie w sytuacji śmierci członka rodziny). Głównym celem pracy z rodziną jest podniesienie kompetencji opiekuńczo-wychowawczych rodziców i opiekunów dzieci, budowanie prawidłowych więzi w rodzinie oraz poprawa funkcjonowania w społeczeństwie.

W ramach wsparcia finansowego Fundacji Drzewo i Jutro, w pierwszym etapie projektu (w okresie wrzesień – listopad 2020 roku), podopieczni otrzymali wsparcie 2 wychowawców, 2 asystentów rodzin, psychologa, pracownika socjalnego i koordynatora Programu „SOS Rodzinie”. Pomoc rodzinom realizowana była głównie w formie pracy środowiskowej – wizyt domowych i konsultacji asystentów rodzin oraz pracowników socjalnych (łącznie odbyło się 608 konsultacji z zakresu pracy socjalnej) oraz w formie pomocy psychologicznej (odbyło się 47 konsultacji psychologicznych dla rodziców). Dla dzieci i młodzieży prowadzona jest Placówka Wsparcia Dziennego, czyli świetlica, w której, pod opieką wychowawców, odbywały się zajęcia profilaktyczne i ogólnorozwojowe (plastyczne, eksperymentalne), a także udzielana była pomoc edukacyjna. Dzieci uczestniczyły także w cyklu warsztatów grupowych, prowadzonych przez psychologa oraz w indywidualnych konsultacjach psychologicznych (46 spotkań).

W związku z sytuacją epidemiologiczną i ograniczeniami w spotkaniach osobistych, zajęcia dla dzieci oraz konsultacje dla rodziców odbywały się częściowo w trybie online lub w formie rozmów telefonicznych.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Wspieranie rodzin zagrożonych rozpadem oraz zapobieganie odseparowaniu dzieci od rodziców. Rozwijanie potencjału dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Od września 2020 do sierpnia 2021 roku.

W Programie obecnie uczestniczy 206 osób (56 rodzin). Z zajęć świetlicowych regularnie korzysta około 12 dzieci.

Od września 2020 do sierpnia 2021 roku – 192 792 PLN